L’eixida de la Volta al Món a Vela a Alacant estrenarà un espai innovador i tecnològic amb la implicació de tots els sectors econòmics

– Pascual destaca l’interès de la Generalitat per fer partícips a tots els sectors locals en el desenvolupament d’activitats innovadores, participatives i per a tots els públics que generen efectes positius

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha presentat la programació d’Alacant com a port d’eixida de la Volta al Món a Ciri, que tindrà lloc el 15 de gener de 2023 des del Port d’Alacant i que suposarà “un impuls econòmic, tecnològic i social per a tota la Comunitat Valenciana”, ha assegurat.

Alacant es converteix per cinquena vegada en seu central i port d’eixida de The Ocean Race, el desafiament nàutic més extrem i dur de totes les regates per equips i el major esdeveniment esportiu de la Comunitat Valenciana, i que aquesta edició celebrarà la seua 50 aniversari.

La programació d’Alacant port d’Eixida de la Volta al Món a Vela es desenvoluparà del 7 al 15 de gener de 2023 a Alacant, culminant el diumenge 15 de gener amb el tret d’eixida de la regata.

Durant els dies previs a l’eixida, en el Port d’Alacant es dissenyarà una Race Village amb espais destinats a les noves tecnologies, amb projectes demostratius, ‘gaming’ i nous reptes digitals.

La Generalitat Valenciana dotarà a l’espai Race Village d’un complet programa d’activitats replet d’accions innovadores, tecnològiques i de sostenibilitat, complementades amb continguts lúdics i educatius, amb el qual es pretén cridar a participar a tota la ciutadania.

També es plantegen activitats destinades a la iniciació dels escolars als esports nàutics, aconseguint amb tot això una major obertura de la ciutat a la seua costa.

Carolina Pascual ha destacat “l’interès de la Generalitat per fer partícips a tots els sectors locals en el desenvolupament d’activitats innovadores, participatives i per a tots els públics, que generen efectes positius en tots els sectors econòmics de la ciutat. Una de les novetats enguany és que involucrem a tots els sectors econòmics en l’esdeveniment i l’expansió del Race Village cap a la ciutat amb l’objectiu d’amplificar els efectes positius d’aquest esdeveniment”.

La repercussió que la celebració de The Ocean Race suposa per a la Comunitat es tradueix en un increment de l’impacte turístic que comporta l’atracció de visitants, impacte físic en la utilització d’infraestructures, impacte sociocultural en crear noves formes d’entreteniment

Els efectes econòmics que genera la celebració de l’esdeveniment “es tradueixen en generació d’ocupació, increment del PIB i de l’economia local, desenvolupament urbà, turístic, social i esportiu; així com en una contribució per posicionar a Alacant en el marc dels grans esdeveniments mundials”, ha assenyalat Pascual.

L’última edició de The Ocean Race, celebrada a Alacant en 2017-18 va generar l’equivalent a 1.270 llocs de treball i va contribuir 68,6 milions d’euros al Producte Interior Brut de la Comunitat.

A més de les dades econòmiques, amb l’Ocean Race es promocionen valors com la cura del medi ambient, rebutjant la utilització de plàstics no reutilitzables, la solidaritat i la participació.

La consellera ha posat l’accent en el “caràcter innovador, sostenible i tecnològic d’aquestes accions i en el compromís de la Generalitat amb la recuperació econòmica que suposa l’esdeveniment per a Alacant”.

També ha destacat que l’eixida de la Volta al Món a Vela des del Port d’Alacant ha sigut declarat pel Consell de Ministres com a “esdeveniment d’excepcional interès públic”, a petició del president de la Generalitat, Ximo Puig, la qual cosa permetrà que les empreses col·laboradores de The Ocean Race tinguen exempcions fiscals, sota les condicions que estableix el manual de marca que aprova el consorci interadministratiu que regula l’operativa fiscal de l’esdeveniment.

Race Village de la Generalitat

Des de la Generalitat, a través de la Conselleria d’Innovació i la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, es pretén donar un major impuls a les accions tecnològiques i d’innovació en el Race Village. De la mateixa manera, a causa de la determinació de les dates de l’eixida fixades per The Ocean Race per al 15 de gener, es planteja que aquesta estacionalitat hibernal servisca per a prolongar l’estacionalitat turística de l’època nadalenca i amb això contribuir a secundar i millorar tots els sectors econòmics de la ciutat en l’actual estat de recuperació econòmica post pandèmia.

Per això es desenvoluparan les següents activitats principals com a eix de les accions del Race Village a celebrar del 7 al 15 de gener de 2023 en el Port d’Alacant i la ciutat:

· Disseny d’un Race Village amb espais destinats a les noves tecnologies, amb projectes demostratius educatius, gaming i nous reptes digitals.
· Conjugar accions en el Race Village amb altres accions en diferents punts i espais de la ciutat i fins i tot altres localitats de la província per a vertebrar les activitats i involucrar a tota la ciutat en la programació prevista, especialment amb accions dissenyades per al comerç local, la restauració i hostaleria (itineraris gastronòmics), els espais esportius i culturals.
· Punt d’informació turística i de promoció de llocs d’interès de Comunitat Valenciana per als visitants.
· Ampliació de les activitats formatives i derivades de diferents activitats nàutiques, amb l’objectiu d’obrir-se més a la nostra costa mediterrània.
· Aconseguir una major participació dels clubs nàutics i la Federació Valenciana de Vela amb activitats complementàries en l’esdeveniment.
· Activitats per a tots els públics i per a totes les edats, en un horari ampli de matí i vesprada que combine una programació plural i atractiva que involucre la participació dels seus visitants.
· Potenciar el programa escolar.
· Potenciar el programa de voluntariat.
· Potenciar i desenvolupar un programa de sostenibilitat mediambiental en el Race Village.
· Participació en la celebració de The Ocean Race Summits i cimeres internacionals sobre sostenibilitat i innovació en els mesos previs a l’eixida de la regata.

Sostenibilitat, innovació i gastronomia

Per part seua, el director general de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, Antonio Rodes, ha destacat que els elements que definiran aquesta convocatòria seran la sostenibilitat, la innovació, la gastronomia i l’activació de la ciutat a través d’activitats per a tots els públics. També ha anunciat que ja s’ha publicat el primer paquet de licitacions per a crear una estructura operativa de personal especialitzat en el disseny de l’esdeveniment i els seus continguts.

Les activitats estan dirigides a tota mena de públics i edats, tant en els continguts del Race Village com en les accions nàutiques.

Antonio Rodes ha recordat que l’esdeveniment tindrà la seua continuïtat dins de 4 anys, reafirmant el compromís de la Generalitat Valenciana amb un dels esdeveniments de major rellevància internacional i de gran retorn per a les ciutats amfitriones.

Recorregut

The Ocean Race 2022-23 visitarà nou ciutats internacionals durant un període de sis mesos que recorreran 32.000 milles nàutiques amb escales a Alacant, Cap Verd, Ciutat del Cap, Itajaí, Newport, Aarhus, Kiel, la Haia i Gènova, sent la primera vegada que la regata comença i acaba al Mediterrani. El recorregut fa escala per primera vegada en llocs com Cap Verd, i inclou un fly-by en Kiel (Alemanya).

El president de The Ocean Race, Richard Brisius ha destacat que la “l’etapa des de Ciutat del Cap a Itajaí serà la més llarga i dura en els 50 anys d’història de la regata; els equips s’enfrontaran a l’Antàrtida amb fred i dures condicions, en uns 35 dies sense parar de navegar”.

Brisius també ha manifestat la seua plena confiança que “el començament de la cinquena eixida de The Ocean Race des d’Alacant que marcarà el 50 aniversari de la regata serà tot un èxit ja que treballem conjuntament per a tots els ciutadans de la Comunitat i més enllà”.

The Ocean Race també ofereix un programa científic amb la finalitat de contribuir a crear un planeta i uns oceans més saludables; per a això, les tripulacions prenen mostres des de llocs remots, així com un programa educatiu que arriba a milers de xiquets i xiquetes en 11 llengües, i l’objectiu de les quals és millorar el coneixement sobre l’oceà.