Alacant es prepara per a rebre l’arribada dels vaixells de la regata The Ocean Race Europe

Els espectaculars iots romandran amarrats del 10 al 13 de juny en el Moll 12 del Port d’Alacant

 • El programa d’activitats inclou dues Summits, -un el dia 9 i un altre internacional el 16— centrats en la sostenibilitat del medi marí.
 • El dissabte 12 se celebrarà el ‘Trofeu Fogueres, edició The Ocean Race Europe’, organitzat pel Real Club de Regates d’Alacant.
 • El diumenge 13 els vaixells de la TORE realitzaran un recorregut costaner des del Cap de l’Horta a l’Illa de Tabarca, previ a l’eixida rumb a Gènova.      

Alacant, dilluns 7 de juny de 2021.- L’equip de The Ocean Race i la Generalitat Valenciana, a través de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, el Real Club de Regates d’Alacant (RCRA) i Autoritat Portuària d’Alacant, han ultimat tot el programa d’activitats amb motiu de l’única escala al Mediterrani espanyol d’una nova competició, The Ocean Race Europe (TORE), prevista en el Port d’Alacant en la nit del dia 9 i fins al diumenge 13 de juny.

Aquesta nova competició constitueix un esdeveniment nàutic internacional d’excepció, emmarcat en el context de la gran ‘Volta al Món a Vela’ The Ocean Race, el Port d’Eixida de la qual ha sigut Alacant en les últimes quatre edicions i tornarà a ser Port d’Eixida a l’octubre de 2022.

Aquest nou esdeveniment continental se celebrarà cada quatre anys (2021, 2025 i 2029), amb un recorregut de més de 2.000 milles (3.218 km) des de l’eixida en Lorient (França), passant per Cascais (Portugal), Alacant i finalment Gènova (Itàlia).

Un dels principals atractius d’aquesta prova esportiva radica en el nombre d’equips participants, dotze en total, en l’anterior edició de la volta al món van competir 7 equips i en què, per primera vegada, s’han introduït dues flotes en acció: la classe IMOCA, d’última tecnologia, i els monotips VO65, utilitzats en les dues últimes regates transoceàniques de The Ocean Race.

Les embarcacions han partit aquest diumenge des de Cascais i tenen prevista la seua arribada al Port d’Alacant a última hora del dia 9 o primeres hores del 10 de juny, depenent de les condicions de vent i mar.

Una vegada a Alacant, els iots oceànics d’alt rendiment romandran en la zona del Moll 12 fins a la seua eixida el diumenge 13 de juny, de manera que el públic que ho desitge podrà contemplar des de terra els espectaculars VO65 i IMOCA 60 durant tota la seua estada a Alacant.

Atès que el context de l’actual situació sanitària ha impedit organitzar activitats multitudinàries presencials en la zona del Port d’Alacant, les accions relacionades amb aquesta edició de The Ocean Race Europe es realitzaran enterament en format virtual. No obstant això, s’han disposat diferents accions en col·laboració amb els concessionaris d’espais en el port d’Alacant per a diverses activitats promocionals gastronòmiques, lúdiques, musicals etc., tant en els espais de Moll 12 com amb Marmarela.

 

SUMMITS SOBRE SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

En aquest sentit, cal destacar la celebració de dues Summits centrats en temes de sostenibilitat del medi marí i el canvi climàtic:

 • El primer d’ells, organitzat per The Ocean Race i Districte Digital Comunitat Valenciana, s’emetrà a escala internacional des d’Alacant,  a les 12.00 hores d’aquest dimecres 9 de juny, sota el títol ‘Tecnologia en ajuda dels oceans’.

  Aquest webinar comptarà amb la participació d’experts de les empreses de l’hub digital Dinapsis, Ikitech i Spadrone, que donaran detalls dels projectes tecnològics que desenvolupen les seues respectives companyies per a oferir solucions eficaces que permeten cuidar i protegir els oceans.

  Aquest Summit es retransmetrà en directe en el canal de YouTube de Districte Digital. https://www.youtube.com/c/distritodigitalcv

 

 • D’altra banda, Alacant també serà seu, al costat de Brussel·les, de The Ocean Race Summit Europe, un debat online centrat en la sostenibilitat i la innovació, el pròxim dia 16 de juny. En aquest segon Summit participaran al voltant de 400 persones, inclosos els principals responsables en la presa de decisions de les institucions de la UE, organitzacions i empreses europees, universitats i ONGs. Aquest fòrum estarà centrat en l’impuls de noves i millorades polítiques que aborden alguns dels problemes més urgents que afronta el nostre planeta blau.

  La llista d’experts que prendran part inclou a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, i Virginijus Sinkevičius, comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, que parlaran sobre com la UE introduirà el blau dels oceans en el Pacte Verd Europeu i sobre com la Unió podria situar-se a l’avantguarda de la protecció de l’oceà i el planeta.

  La representació espanyola estarà encapçalada per Teresa Ribera, vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica del Govern d’Espanya, qui parlarà sobre la necessitat de protegir el 30% dels oceans per a l’any 2030.

  Aquest Summit es retransmetrà en directe en el canal de YouTube: The Ocean Race: Racing with Purpose.

 

REGATA ‘TROFEU FOGUERES’

Una de les activitats que tindrà caràcter presencial i podrà ser gaudit pel públic d’Alacant serà la competició nàutica ‘Trofeu Fogueres’, organitzada pel Real Club de Regates d’Alacant (RCRA), el dissabte 12 de juny, a partir de les 11.00 hores. Aquesta prova de nivell 2 realitza un recorregut costaner i és puntuable per a la Lliga A2 2021 del RCRA.

 

IMPACTE ECONÒMIC

L’estada dels vaixells de The Ocean Race Europe a Alacant durant quatre dies serà un revulsiu important a nivell d’impactes en mitjans de comunicació nacionals i internacionals i de visitants, que suposaran un gran impacte econòmic per a la ciutat.

Els establiments concessionaris de la zona d’oci del Port disposaran d’activitats programades per a amenitzar al públic dins de la normativa vigent sanitària, i per a això han coordinat la seua activitat amb SPTCV.

Aquest és el cas de Moll 12, que ha preparat una programació especial amb activitats exclusives entre les quals s’inclouen tastos de vi i formatges internacionals, concerts, monòlegs, a més d’una “Gastro-ruta” en la qual 5 restaurants prepararan la seua proposta en homenatge a cadascun dels equips que participen en la competició. Tota la programació d’activitats està disponible en la web i xarxes socials de Moll 12.

Precisament pel context ocasionat per la pandèmia, l’escala de la TORE a Alacant cobra especial interès, atès que suposa un estímul per als sectors del xicotet comerç local, la restauració i l’hostaleria, ja que requerirà d’unes 650 places hoteleres per als equips participants i atraurà a públic a la ciutat d’Alacant. A més, contribuirà a millorar la projecció internacional del turisme de la Comunitat Valenciana.