Les bones pràctiques d’Alacant Port d’Eixida van evitar l’emissió de 3.000 tones de CO₂ a l’atmosfera

Aquesta iniciativa per a reduir la petjada de carboni està alineada amb el compromís per la sostenibilitat de la Generalitat Valenciana i de The Ocean Race

 

El volum d’emissions equival a l’impacte generat per un cotxe que plena el seu depòsit de combustible 21.000 vegades.

 

Alacant, dissabte 25 de març de 2023.- La empresa tecnològica Creast, especialitzada en la consultoria mediambiental en el sector de l’entreteniment, estima que la implementació de bones pràctiques mediambientals per part de l’esdeveniment global Alacant Port d’Eixida de la Volta al Món a Vela de The Ocean Race, celebrat el mes de gener passat, va evitar l’emissió de quasi 3.000 tones (Tn) de CO2eq a l’atmosfera.. Aquest volum equival a les emissions generades per un cotxe que plena més de 21.000 vegades el seu depòsit de gasolina..

Aquest informe sobre l’impacte ambiental de l’esdeveniment és fruit de l’acord de col·laboració entre Creast i la Generalitat Valenciana, organitzadora de l’esdeveniment a través de la Conselleria de Innovació y la Societat de Projectes per a la Transformació Digital (SPTD). Cal recordar el compromís per la sostenibilitat de la Generalitat i de la pròpia organització de The Ocean Race, que està especialment sensibilitzada amb la cura de la salut dels oceans.

Creast va realitzar el mesurament de l’impacte que suposava la instal·lació i desenvolupament de tots els espais esportius i d’activitats diverses, com a concerts, tallers i espectacles durant l’esdeveniment global en els Molls 10, 12 i 14 del Port d’Alacant, amb motiu de l’eixida de la mítica regata.

Per a això, la tecnològica va fer un càlcul dels seus abastos 1, 2 i 3, i va tenir en compte tota l’activitat de preparació, muntatge, esdeveniment i desmuntatge. Així mateix, es va seguir el protocol GHG que usa els factors oficials de MITECO i UNFCCC.

Una de les mesures més rellevants va ser la contractació de proveïdors locals, que va permetre disminuir les emissions en mobilitat i enfortir l’economia local, la qual cosa es va traduir en una reducció de 24 T CO2eq. L’esforç d’oferir opcions vegetarianes en quasi un quart dels menús oferits va ser un altre gran assoliment que va repercutir en una reducció de 8 T CO2eq.

A més, cal destacar l’ús d’il·luminació LED en els concerts, de gots reutilitzables de polipropilè, la substitució de la pirotècnia per un espectacle amb drons i l’ús de materials amb certificats de sostenibilitat per als tallers infantils.

Finalment, tenint en compte que gran part de les emissions en un esdeveniment d’aquestes característiques provenen dels assistents, l’accessibilitat de la ciutat d’Alacant, que disposa de tren d’alta velocitat, aeroport i fàcil connexió per autovies, va permetre evitar l’emissió de 2.800 Tn CO2eq que sí s’hagueren emès si la ciutat no comptara amb aquestes possibilitats.

La consellera de Innovació, Josefina Bueno, ha posat de manifest “les bones condicions establides per l’organització d’Alacant Port d’Eixida en matèria d’infraestructures, que han permès una reducció de la petjada de carboni en un 30%”.

En aquest sentit, també s’ha referit al fet que “Alacant està molt ben posicionada en serveis i infraestructures de transport i mobilitat per a acollir grans esdeveniments i a l’aposta per el “talent local” realitzada, amb una majoria de proveïdors procedents de l’àrea d’Alacant, la qual cosa constitueix la 1a norma en sostenibilitat”.

Així mateix, Josefina Bueno ha remarcat el “paper de les noves tecnologies, que han tingut una presència destacada en aquesta edició, i que han provocat una reducció de la petjada del 49% en aspectes energètics”.

L’informe conclou que és gràcies a les infraestructures i clima d’Alacant, als proveïdors i professionals de la ciutat i, per descomptat, a l’organització de STPD que Alacant Port d’Eixida de la Volta al Món a Vela de The Ocean Race es posiciona com un esdeveniment líder en matèria de sostenibilitat en el sector de l’esport.

“Estem molt agraïts per l’interès i compromís per a fer d’un esdeveniment d’aquestes dimensions, una activitat humana més sostenible del que tradicionalment s’acostuma en aquests casos. Queden reptes que motivaran a fer-ho encara millor en futures edicions, però ja s’ha iniciat un camí en el qual s’espera que es puga continuar avançant. És inspirador el treball desenvolupat per l’organització”, comenta Eduardo Viéitez, CEO de Creast.