Resultados económicos del Ocean Live Park 2023 de Alicante

Alacant Port d’Eixida va generar un impacte de 71,6 milions sobre el PIB nacional i més de 1.200 ocupacions a temps complet

Presentació dels resultats de l’informe econòmic de l’edició de 2023 de l’eixida de la Volta al Món a Vela de The Ocean Race

 

Antonio Rodes celebra els bons resultats de la recent edició, que va batre els rècords en assistència, però lamenta “el descompromiso” amb aquest esdeveniment de l’Ajuntament d’Alacant i la Diputació. “L’esdeveniment és una proposta de valor per a Alacant, no una passarel·la per a l’alcalde”, indica el director general de SPTD.

 

Alacant, dijous 30 de març de 2023.- L’edició de 2023 d’Alacant Port d’Eixida de la Volta al Món a vela de The Ocean Race ha generat un impacte de 71,6 milions d’euros en el PIB espanyol i la creació de 1.232 empleos a temps complet. Les xifres arreplegades al voltant de la recent eixida de la regata des d’Alacant revelen, a més, que per cada euro gastat en relació amb aquest esdeveniment, es va produir un retorn de 1, 5 euros de PIB, i que per cada ocupació directa generada es van crear 4,5 ocupacions addicionals de manera indirecta i induïda.

Alacant Port d’Eixida es un event global impulsat i organitzat per la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Innovació i SPTD. Durant l’edició de 2023, celebrada del 7 al 15 de gener del passat mes de gener en el Port d’Alacant, el públic va poder gaudir durant nou dies d’un extens programa participatiu d’activitats esportives, expositives, gastronòmiques, culturals, lúdiques, educatives, musicals i tecnològiques per a totes les edats.

Aquest dijous s’ha donat a conèixer l’informe d’impacte econòmic elaborat per la consultora Pricewaterhouse en una trobada informativa en el qual han participat Richard Brisius, president de The Ocean Race, Jordi Esteve, partner de PricewaterhouseCoopers i Antonio Rodes, director general de Societat de Projectes per a la Transformació Digital (SPTD), al costat del director adjunt de SPTD, Rufino Selva.

En aquesta cita s’ha posat de manifest també l’impacte econòmic d’Alacant Port d’Eixida, –, sobre el PIB de la Comunitat Valenciana, que ha ascendit a 58,5 milions d’euros. En l’àmbit regional, per cada euro de despesa total, s’han generat 1,4 euros d’impacte total en el PIB, per cada euro invertit per la SPTD, s’han generat 11 euros d’impacte total en el PIB i per cada euro d’impacte directe s’han generat 2,4 euros addicionals de manera indirecta i induïda.

La despesa realitzada en la Comunitat Valenciana i en España pels visitants, la organització i altres, es de 42.2 i 48,2 milions d’euros, respectivament. Aquestes xifres demostren que per cada euro invertit per la SPTD se han gastat 7.9 euros adicionals en la Comunitat Valenciana.

A més, hem vist que el 87% de la despesa generada per la celebració de la regata s’ha realitzat en la Comunitat Valenciana, i que el 67.4% de la despesa en la nostra comunitat l’han realitzat els espectadors (28,4 milions d’euros). Els sectors més beneficiats d’aquesta despesa (42.2 milions d’euros) en la Comunitat són la restauració i el comerç al detall, que concentren el 45% de l’impacte indirecte i induït:

      • Allotjament i restauració: 15.5 milions d’euros
      • Comerç al detall: 10.1 milions d’euros
      • Serveis a empreses: 5.4 milions d’euros.

 

Quant a l’ocupació, l’esdeveniment ha generat 1.071 llocs de traball i 1.233 a Espanya. Per cada empleat directe s’han generat 3,8 ocupacions addicionals a la regió, de manera indirecta i induïda, i el 49% de les ocupacions generades es deuen a la despesa realitzada pels espectadors en la seua visita a Alacant.

L’impacte total de la recaudació fiscal de l’esdeveniment se ha elevat a 33 milions d’euros.
Per cada euro recaptat de manera directa s’han generat 4,7 euros addicionals de manera indirecta i induïda, i el 41% de l’impacte fiscal de la regata The Ocean Race ha procedit de l’augment generat en la recaptació de l’IVA.

Jordi Esteve, responsable de l’estudi de PricewaterhouseCoopers ha explicat que:“la celebració de la regata The Ocean Race és ja tot un referent i un dels principals motors econòmics i de generació d’ocupació d’Alacant, la Comunitat Valenciana i Espanya, com demostren les xifres.

Per part seua, Richard Brisius, president de The Ocean Race, ha indicat que “la despesa i inversió realitzats, tant pels espectadors, els organitzadors i altres agents involucrats en la regata, com els patrocinadors o les delegacions, suposen un estímul molt rellevant en l’economia i en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana”.

En aquest sentit, ha indicat que “ens sentim a més orgullosos d’haver acollit a 2.200 escolars a les sessions educatives sobre la protecció de l’oceà i a 18.000 visitants al pavelló One Blue Voice desenvolupat en col·laboració amb el partner fundacional del programa de sostenibilitat Racing with Purpose, 11th Hour Racing, una experiència inspiradora per a unir-se a la carrera en la protecció de les nostres mars”.

El director general de SPTD, Antonio Rodes, ha mostrat la seua satisfacció pel balanç de l’edició de 2023, i ha remarcat que, per al Govern del Botànic, “això no són només xifres de negoci: per a nosaltres era molt important la introducció de valors entorn dels dos grans vectors sobre els quals pivota el creixement econòmic i el desenvolupament en el món en aquest moment, com són la digitalització i la descarbonització, que han estat presents en aquesta edició”.

Així mateix, Rodes ha posat en valor l’impacte d’aquest esdeveniment“no sols sobre el PIB i sobre l’ocupació, sinó també sobre el sector hoteler en un moment en el qual tenia una vall després de nadal, i l’impuls que ha suposat per a la campanya de la restauració, del comerç i de la proposta de valor per a la ciutat Alacant i per a la província d’Alacant”.

En aquest sentit, no obstant això, ha puntualitzat que aquest impacte “haguera sigut molt major si haguérem tingut l’impuls i la col·laboració d’altres administracions, com l’Ajuntament i la Diputació, que són les institucions que, per la seua proximitat, haurien de ser les institucions més interessades”.

“L’alcalde de la ciutat ha de saber que The Ocean Race és una gran proposta de desenvolupament econòmic per a la ciutat, no una passarel·la per on desfilar davant tres-cents mil assistents”, ha assenyalat Rodes. En aquest punt, ha indicat “que no és possible que el major esdeveniment de la província d’Alacant tinga un descompromiso per aquestes institucions, com tampoc és possible que les polítiques urbanes transformadores de la ciutat vinguen de la mà de la Generalitat, com és, per exemple, la transició del port –d’un port d’oci i de restauració a un port amb gran pol d’economia digital– o com ho és la pròpia transformació urbana del port o com ho serà molt prompte, ja el veuran, la Ciutat de la Llum o com és aquesta regata”.

“Jo confie, això el vull dir en positiu, en què la pròxima edició incloga una participació activa de recursos públics i financers igualment per part d’aquestes institucions, i llavors els resultats d’aquesta edició seran pobres en relació amb els resultats que, sens dubte, s’obtindran en la pròxima edició”, ha conclòs.

 

Fites per a una edició de rècord

Alacant Port d’Eixida va aconseguir els 303.000 assistents, amb una mitjana diària de 33.700 visitants, la xifra més alta de les cinc edicions. Es va produir el rècord de visitants en un sol dia al recinte d’Ocean Live Park, amb 81.118 visitants el dia de l’eixida de la regata.

Aquesta va ser l’edició amb major oferta d’activitats en número i continguts de la història. Així, es va obtenir tot un èxit de públic en els concerts, amb una oferta de més de 6.000 assistents diaris. A més, per primera vegada es va introduir una programació pròpia en l’espai Alacant Digital Gaming amb la participació d’empreses tecnològiques demostratives de les capacitats innovadores del Districte Digital. El component tecnològic també va estar present amb la iniciativa en desenvolupament per a la digitalització de l’Ocean Live Park.

Així mateix, es va aconseguir la major participació social i esportiva dels clubs i federació de vela, amb la participació, per primera vegada, d’una competició amateur (Regata Creuers i Vela lleugera) en els actes de The Ocean Race organitzades per la Federació Valenciana de Vela i clubs nàutics d’Alacant. A més, es va incrementar el nombre d’activitats del programa escolar i de sostenibilitat, i es van emprendre altres iniciatives en matèria de sostenibilitat com el mesurament de petjada de carboni.