08 Nov The *Ocean *Race *Europe *Summit aborda des d’Alacant el debat de polítiques de protecció de l’oceà
The Ocean Race Europe finalitza els seus actes a Alacant amb un fòrum online per a debatre propostes de sostenibilitat i innovació sobre la protecció del medi marí
The Ocean Race Europe Summit, la taula de debat virtual organitzada aquest dimecres per The Ocean Race Europe (TORE), ha reunit 400 experts europeus de primer ordre entorn de la protecció al medi ambient i sostenibilitat marina. Aquest cim de debat global de polítiques de protecció de l’oceà s’emmarca en els actes de The Ocean Race Europe amb etapa a Alacant i que finalitzarà aquesta setmana a Gènova (Itàlia).
El Summit va comptar amb la presentació de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i la participació de la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera. Des d’Alacant, en les instal·lacions del Museu Ocean Race d’Alacant van participar 10 representants d’organismes i entitats que treballen en aquest camp a la Comunitat Valenciana, encapçalats per la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, al costat de Richard Brisius, president de The Ocean Race i el responsable de sostenibilitat de la competició, Johan Strid, a més d’acadèmics, empreses del Districte Digital Comunitat Valenciana, especialistes i ONGs.
El propòsit d’aquestes trobades és posar el focus en les millors pràctiques sobre mesures sostenibles, innovadores i de governança, per a elaborar una sèrie de propostes que seran arreplegades pel comissari europeu Viginijus Sinkevicius, per al seu debat a la Unió Europea.
En la seua intervenció, Carolina Pascual va destacar l’aposta decidida de la Generalitat Valenciana per la conservació ambiental i l’economia blava. “La situació de les nostres mars i oceans afecta a tothom, i és necessària la cooperació i aliances entre regions, administracions, sectors públics i privats i sobretot investigació, innovació i inversió”, va assenyalar sobre aquest tema.
Per això, segons va avançar la consellera, “les línies de treball de la Generalitat Valenciana incidiran en el monitoratge del medi marí, l’aqüicultura sostenible i intel·ligent i l’economia blava”.
Moderada per l’adjunt a Direcció de SPTCV, Rufino Selva, aquesta taula local va estar composta també pel director General de Ciència i Innovació, Ángel Carbonell Barrachina, la vicealcaldessa i regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Alacant, Mª Carmen Sánchez, el cap de servei de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alacant. Juan Luis Beresaluze Pastor i el catedràtic Departament Ciències del Mar i Biologia Aplicada Universitat d’Alacant, José Luis Sánchez Lizaso.
També van participar per part de l’ONG The Isbjorn Collective Sento Hernández; de Product & Business Development Teralco Francisco Zaplana; el president de Lucentia. Juan Carlos Trujillo; el director de l’Autoritat Portuària d’Alacant (APA) Carlos Eleno, el biòleg marí i doctor en Biologia per la Universitat Politècnica de València Eloy Messeguer, i la directora de la Càtedra de Drets Humans i de la naturalesa en la Universitat de Murcia Teresa Vicente.
Per part seua, Ángel Carbonell Barrachina es va referir al suport que la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital realitza a la investigació d’excel·lència i multidisciplinària sobre ciències marines. L’objectiu és “aconseguir la sostenibilitat i la innocuïtat, així com assegurar el futur de les nostres mars i oceans, i per a això és imprescindible millorar l’educació ambiental de la nostra societat”, va indicar sobre aquest tema.
“Aquesta investigació ha de basar-se en moderns sistemes de monitoratge i alerta primerenca, enfront de riscos de diferent naturalesa, que permeten una predicció de riscos, una presa de decisions i una governança basades en la digitalització i la intel·ligència artificial. Per això, hem de desenvolupar productes d’economia blava per a crear noves oportunitats i tenir un gran impacte en el teixit productiu i en l’economia de les comunitats costaneres; impacte que, com hem indicat, ha de sustentar-se en una investigació multidisciplinària i d’excel·lència”, va concloure.
Mari Carmen Sánchez va posar de manifest que el Patronat de Turisme d’Alacant “té com a eixos principals la Sostenibilitat i Digitalització dins de l’estratègia turística de la ciutat”. En aquesta línia, va afegir. “el Summit de The Ocean Race Europe és un pas més d’especial importància per a aconseguir que Alacant siga una destinació innovadora i compromesa amb la protecció dels oceans i amb la sostenibilitat”.
CONCLUSIONS
Des de la ciutat d’Alacant es van explicar les accions de regeneració de la costa litoral, la reserva de Tabarca, el manteniment de les seues platges, la regeneració del fons marí i la sostenibilitat aplicada al turisme esportiu, entre altres múltiples assumptes.
Entre les conclusions de la taula de debat es va emfatitzar la necessitat de canviar la mentalitat des de la base de l’aprenentatge i l’educació ambiental amb programes continus formatius, la creació de sistemes d’alerta davant riscos mediambientals, biològics o químics.
A més, es va plantejar la necessitat de finançar el talent investigador, escalar solucions innovadores sobre propostes de millora mediambiental, reconèixer el valor de la naturalesa com a valedora de drets, aplicacions de control/avaluació de demisiones en pol·lució, limitar zones protegides i ampliar el finançament de tots els programes d’inversió al mig ambient.
En la sessió van prendre part també, en qualitat de convidats, Mariano Ramírez Battistig i Miguel Ángel Villaroya (European Union Intellectual Property Office, EUIPO); Catalina Iliescu, Vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA; Roberto Cejuela. Director Secretariat d’Esports de la UA; Jorge Rodríguez. Ceo d’ESATUR. (Museu The Ocean Race) i Domingo Egea, director d’atracció d’empreses de Districte Digital.